top of page

ZEYTİNYAĞI VE SAĞLIK

*Naturel Sızma Zeytinyağı başlıca E vitamini olmak üzere ayrıca A, D ve K vitaminlerini doğal olarak barındırır. Özellikle güçlü bir antioksidan olan E vitamini doku yenilenmesi ve stresin hücrelerde yarattığı hasarın giderilmesine yardımcı olur. Stres sonucu oluşan serbest radikallerin zararlarından, vücuttaki bazı enzimler ile A, E ve C vitaminleri yardımıyla korunmak mümkün olabilmektedir. Zeytinyağı, molekül yapısı nedeniyle farklı bir özellik taşımaktadır. Monoansatüre (tek-doymamış) yağ asiti bulundurduğu için, ayçiceği, pamuk ve mısırözü gibi çok doymamış yağlar ile hayvansal kökenli doymuş yağlar arasında bir yer alır. Ve iyi kolesterol denen (HDL) kolesterol düzeylerini arttırmaktadır. Zeytinyağının kalp-damar sistemini koruyucu etkisi sadece HDL ile sınırlı değildir. Halkının pratik olarak her türlü yemeklerinde sadece zeytinyağı kullandığı Girit ve Korfu adalarında, kalp damar hastalığına hemen hemen hiç rastlanmaması araştırmacıları bu yönde çalışmaya itmişitir. İşte bu araştırmalardan sonra, damar sistemi için koruyucu beslenme listelerinde, zeytinyağı en baştaki yerini almıştır.

* Safra kesesi ve kanalları da zeytinyağının olumlu etki yarattığı organlardan biri. Zeytinyağı yenildikten sonra salgılanan kolesistokinin safra kesesi kasılmasını uyarmanın dışında, safra kanalının bağırsaktaki ağzı olan, Oddi büzücü kasının daha uzun süre açık kalmasını sağlıyor. Bu da, safra kesesi tembelliği, safra taşı oluşumu ve sindirim güçlüğü gibi sağlık sorunlarını ortadan kaldırıyor.

* Zeytinyağı ayrıca cildi besler, saçları ve tırnaları güçlendirir. Çocuklarda beyin gelişimi ve kemiklerin güçlenmesini sağlar.

*İçeriğindeki linoleik asit anne sütünden kesilmiş bebeklere (4 -5 aydan sonra bir kaç damla) yağsız inek sütüne karıştırılarak verilir. Böylece bebekler için anne sütüne en yakın besin elde edilmiş olur.

*Zeytinyağının yaşlanma sürecini de yavaşlattığı ortaya konulmuştur. Serbest radikal oluşumu hücre yaşlanmasını hızlandıran bir olaydır. Poliansatüre (Çoklu doymamış) yağlarda, doymamış çift zincir sayısı çok olduğu için bu yağların yakılması sırasında serbest radikal oluşumu daha fazla olmaktadır. Oysa zeytinyağı bu yönden dengeli bir yapıya sahiptir. Ayrıca serbest radikal oluşumuna karşı ve bunun zararlarını azaltıcı etkiye sahip, E vitaminin yapı elemanları olan tokoferoller de zeytinyağında bol miktarda bulunur.

*Bugün dünyanın kanser tedavisi için üzerinde en çok çalışılan memeli hayvan olan köpekbalıklarında neden hiç kanser hastalığına rastlanmadığı sorusunun yanıtı olarak köpekbalığı kıkırdağından elde edilen “squalene” adlı madde gösterilmektedir. Bu madde sızma zeytinyağında bol miktarda bulunur Günde 100 cl . zeytinyağı tüketimiyle köpekbalığı kıkırdağından alınacak kadar sgualene alınır.

* Sabah kahvaltıdan önce alınan 1 veya 2 çorba kaşığı zeytinyağı -basit kronik kabızlığa – iyi gelir (daha iyi netice için suyla karıştırılabilir). Basur şikayetlerini giderir; sıcak olarak içilir. Bunlara ek olarak merhem olarak da kullanılabilen zeytinyağı; ciltte her türlü tahrişin neden olduğu acı ile yanmayı giderici ve yumuşatıcı özellikleri olan bir şifa kaynağıdır.

bottom of page